Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Οψοποιών Μαγγανείαι..


Οψοποιών Μαγγανείαι,
ήγουν
Καλογηρική Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική


Για όσους είχαν στην ζωή τους την ευκαιρία της επίσκεψης στα μεγάλα (σε μέγεθος, ιστορία αλλά και ορθόδοξο βίωμα) κοινόβια του Αγίου Όρους, η εμπειρία της Τράπεζας είναι όντως μοναδική. Αφενός η είσοδος της Αδελφότητας, η χωροταξία, το αυστηρό σε χρόνους τυπικό, ο Αναγνώστης, ο χώρος της Τράπεζας ως συνήθως κατάγραπτος με τις χορείες των Μαρτύρων. Αφετέρου το ίδιο το φαγητό. Oριακά λιτό σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά πάντοτε εύγευστο και διατροφικά ισορροπημένο.
Σε αυτή την δεύτερη και συνήθως αθέατη όψη της προετοιμασίας, της παρασκευής του φαγητού αλλά και των μυστικών που κρύβει η φιλόξενη καλογηρική κουζίνα μας ξεναγεί η δέκατη και επαυξημένη έκδοση του έργου του πολυγραφότατου Αρχιμ. Δοσιθέου, καθηγουμένου της Ι.Μ Τατάρνης Ευρυτανίας. Συνεχίζει την πολύ μεγάλη παράδοση της μοναστηριακής κουζίνας ξεκινώντας από τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, στον οποίο αποδίδεται και η φράση ¨Οψοποιών Μαγγανείαι¨, δηλαδή ¨Μάγια των Μαγείρων¨ και φτάνοντας μέχρι και τον βίο του Αγίου Ευφροσύνου του Μαγείρου.
Άλλος ένας κρίκος της πραγματικά μεγάλης αλυσίδας της σχετικής βιβλιογραφίας, με το μοναδικό (για βιβλίο) προνόμιο να απευθύνεται και στις πέντε των αισθήσεων.










Το βιβλίο ¨Οψοποιών Μαγγανείαι¨ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: