Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Αφυπηρέτηση...


Την αποχώρησή του από την περίβλεπτη έδρα που κατείχε από το 1979 στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακοίνωσε ο γνωστός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές ακαδημαϊκές έδρες παγκοσμίως, την οποία κατείχαν μεταξύ άλλων ο Ισαάκ Νεύτων και ο Πολ Ντιράκ. Η Λουκασιανή έδρα δημιουργήθηκε το 1663 με χρήματα τα οποία άφησε στη διαθήκη του ο αιδεσιμότατος και βουλευτής Χένρι Λούκας.
Σύμφωνα με την παράδοση του πανεπιστημίου, αποχωρεί από την έδρα κλείνοντας τα 67 του χρόνια, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται στο Κέμπριτζ.

Ο 67χρονος μαθηματικός και αστροφυσικός είναι γνωστός για τις εργασίες του στη θεωρητική φυσική και την κοσμολογία. Στο ευρύ κοινό είναι γνωστά δύο εκλαϊκευμένα βιβλία, το Χρονικό του Χρόνου και το Black Holes and Baby Universe and Other Essays.

Ο Χόκινγκ είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι από τα 22 του χρόνια, καθώς πάσχει από πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση, ή νόσο Lou Gehrig. Επικοινωνεί χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή και ένα ειδικό φωνητικό σύστημα.Ο Στίβεν Χόκινγκ άρχισε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το 1962 και το 1979 πήρε την έδρα Χένρι Λούκας του καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: