Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

εί έχεις καρδίαν, δύνασαι σωθήναι...

Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2009 της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, αναφέρεται στο ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου, το οποίο διαταράσσει από τό 1972 τήν μακραίωνη παράδοση ησυχίας καί αγιασμού πού διασώζεται στό Περιβόλι της Παναγίας, στόν Άθω. Ο Νίκος Αναγνωστόπουλος, με τον κινηματογραφικό φακό του, αποτυπώνει με ευαισθησία και διακριτικότητα τις σκέψεις και τούς προβληματισμούς των Καθηγουμένων των Αγιορειτικών Μονών, των Αντιπροσώπων της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους και άλλων αγιορειτών πατέρων, καταγράφοντας –με φόντο τό μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, τα θαυμαστά κτίρια, τούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς, τήν καθημερινή καί λατρευτική ζωή– τήν οπτική μέσα από τήν οποία τοποθετείται η Αθωνική πολιτεία απέναντι στο συγκεκριμένο φαινόμενο.




"Το Άγιον Όρος συγκέντρωσε όλες τις μορφές της μοναχικής ζωής, και δείχνει ότι σέβεται πάρα πολύ τον άνθρωπο, την ελευθερία του και τις προτιμήσεις του, συνδυάζοντας τα εξής πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά: την ποικιλία με την ενότητα. Ενώ είναι ποικίλο, ταυτόχρονα είναι και ενωμένο. Και γι’ αυτό ακριβώς, ενώ μπορούμε να έχουμε την πολυμορφία, την ποικιλία, τις σκέψεις μας, τις απόψεις μας, τα βιώματά μας, δεν μπορούμε και δεν έχουμε το δικαίωμα να διασπάμε την ενότητα..."

Αρχιμ. Ελισαίος, Ηγούμενος Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας


"Ξέρουμε από την παράδοσή μας, ότι πολλοί άγιοι πατέρες έμειναν ακόμη και μόνοι τους μία στιγμή να υπερασπίζονται την ορθοδοξία, αλλά δεν κάνανε σχίσμα. Κάνανε υπομονή και η θεία χάρη τους δικαίωσε και είναι Άγιοι της Εκκλησίας· η πίστη που υποστήριξαν και που έζησαν πρωτίστως επικρατεί σήμερα στην Εκκλησία μας. Αλλά σχίσμα δεν έκαναν..."

Αρχιμ. Τύχων, Ηγούμενος Ι.Μ. Σταυρονικήτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: